0232 233 387 info@consultmed.ro

08 iUNIE 2020

CUM SĂ ÎȚI SCHIMBI STILUL DE VIAȚĂ DACĂ AI DIABET?

 

În Regatul Unit se celebrează Săptămâna Diabetului (8-14 iunie) și specialiștii ne încurajează să privim viața pacienților cu diabet în ansamblul ei #TheBigPicture.

Astfel, am ales să vorbim despre evoluția pacienților noștri cu diabet din timpul și post-stare de urgență,  dintr-o perspectivă optimistă și mai puțin despre riscurile asociate infecției COVID-19 care au fost intens mediatizate și despre care am scris în articolele de mai jos:

COVID-19 ȘI DIABETUL ZAHARATCOMORBIDITĂȚILE ȘI COVID-19

Deja observăm schimbările în bine pe care perioada de distanțare fizică le-a adus în ceea ce privește optimizarea modului de a se alimenta.

Pe lângă pacienții care au ales să urmeze un program structurat de nutriție, mai multe persoane au manifestat interesul pentru serviciile noastre de consiliere nutrițională individuală în prediabet, diabet zaharat tip 1/tip 2/ diabet gestațional, cu dieteticieni licențiați, educatori în diabet acreditați de Federația Internațională de Diabet, chiar și la distanță.

Astfel acum putem „culege roadele” și pe lângă multele FELICITĂRI, dorim să împărtășim schimbările cele mai frecvente care s-au asociat cu

  • un bun control glicemic și implicit valori mai scăzute ale hemoglobinei glicozilate,
  • scădere ponderală sănătoasă pe baza țesutului gras, respectiv
  • un control complicațiilor metabolice (hiperuricemie, gută, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie etc.) și
  • o reducere a numărului de medicamente pentru diabet, hipertensiune și alte afecțiuni asociate.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au gătit mai mult în casă și au optat pentru alimente minimum procesate, legume în special și cereale integrale, fructe, inclusiv nuci și semințe, în cantități suficiente, care au asigurat un bun control al apetitului prin aportul crescut de fibre.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au avut un program regulat al meselor; chiar dacă au necesitat 1-2 gustări între mesele principale, au optat pentru iaurturi slabe, fructe proaspete acordând mai multă atenție cantității, nuci, brânzeturi proaspete cu legume de sezon.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au mâncat conștient.. CONȘTIENȚI fiind de impactul unei alimentații echilibrate asupra controlului glicemic.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au rezistat tentației de a adormi foarte târziu. În ciuda faptului că mulți au întâmpinat tulburări ale somnului, au evitat să consume alimente pe durata nopții așa cum frecvent se întâmpla înainte.

Cum au reusit pacientii nostri?

S-au hidratat suficient cu apă, ceaiuri neîndulcite, supe, ciorbe, fructe și legume proaspete, evitând astfel sucurile îndulcite și băuturile alcoolice.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au rămas activi. Chiar dacă nu au putut ieși afară să se plimbe sau cel puțin, nu la fel de mult cum o făceau anterior stării de urgență. Chiar ne-am bucurat să auzim că s-au legat prietenii între pacienți și se încurajau unii pe ceilalți online să facă mișcare. Nivelul de solidaritate este unul copleșitor și acest lucru poate doar să ne bucure.

Cum au reușit pacienții noștri?

Și-au setat obiective realiste privind optimizarea stilului de viață și controlul afecțiunilor pre-existente și nu s-au concentrate pe numărul de kilograme. Astfel au fost „răsplătiți” cu ameliorarea profilului metabolic:

  • glicemiile erau în ținte,
  • homoglobina glicozilată s-a redus în aproximativ o lună cu 0.5-1%,
  • colesterolul, trigliceridele, transaminazele, acidul uric, după caz, au prezentat îmbunătățiri
  • centimetrii din zona abdomenului se împuținau de la săptămână la săptămână, un indictor mult mai fidel al sănătății metabolice decât cifrele de pe cântar.

Cum au reusit pacientii nostri?

Au înțeles care este miza pe termen lung a acestei intervenții nutriționale și s-au implicat, au fost serioși și curioși să afle cum să își adapteze recomandările nutriționale, ce stă la baza acestora, au acordat o atenție deosebită procesului de educație în diabet și au ales să aibă răbdare cu propriul corp.

Cred cu tărie că putem învăța și deprinderi pozitive din această experiență fără precedent și sper că acesta este doar începutul unei societăți care să pună mai mult preț pe propria sănătate. Diagnosticul de diabet zaharat nu poate fi schimbat, însă modul în care boala evoluează rămâne într-o mare măsură responsabilitatea individuală.

Dr. Delia Reurean Pintilei

Medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Contactează-ne:

CENTRUL MEDICAL IAȘI / SPITAL INTERNARE DE ZI DIABET
Sos. Păcurari nr. 70,
IAȘI, jud. IAȘI

CENTRUL MEDICAL TÂRGU FRUMOS
Policlinica Tg. Frumos, Str. Petru Rareș nr. 58, parter,
Tg. Frumos, jud. Iași

Contactează-ne:

TELEFON PROGRAMĂRI:
0232 233 387

TELEFON PROGRAMĂRI SPITALIZARE DE ZI:
0371 353 366

EMAIL:

info@consultmed.ro

consultmediasi@yahoo.com