0232 233 387 info@consultmed.ro

18 martie 2020

COVID-2019 și diabetul zaharat

 

Pe 11 martie 2020 a fost declarată în mod oficial pandemie de Covid-19.

În ultimele două săptămâni numărul de cazuri din afara focarului principal din China s-au triplat conform datelor oficiale, prognosticul fiind îngrijorător în lipsa măsurilor luate de oficialități, cât și la nivel de individ, în special pentru a proteja populația vulnerabilă.

Coronavirusurile fac referire la o mare familie de virusuri, larg raspîndite la mai multe specii de animale. Deși sunt rare situațiile, aceste virusuri pot infecta omul și ajung să se răspândească în populația umană (MERS-CoV în 2012, SARS-CoV în 2002-2003).

Acest nou coronavirus a fost denumit SARS-CoV-2 și produce infecția căilor respiratorii care se manifestă prin tuse, febră, dificultate de a respira, manifestări moderate spre severe. Printre simptomele frecvente se numără și pierderea sau atenuarea unor simțuri (gustul, mirosul), senzație accentuată de oboseală.

Simptomele debutează de regulă la 2-14 zile de la expunere. În unele cazuri pot apărea tulburări digestive precum greața, vărsăturile și/sau modificarea tranzitului intestinal (diaree). Deși mai puțin frecvente, mai pot să apară: pierderea apetitului, durere în gât, senzație de amețeală, durere de cap.

Cum se transmite virusul SARS-CoV-2?

Modalitatea principală de transmitere a virusului este de la persoană la persoană, pe cale aeriană, atunci când distanța socială nu este respectată (distanța dintre cele 2 persoane este mai mică de 2 metri), prin picăturile respiratorii din secreția nazo-faringiană, prin tuse și strănut.

 IMPORTANT!

Virusul poate fi transmis și de persoanele asimptomatice, deși potențialul cel mai mare de transmitere este atins atunci când persoanele sunt simptomatice.

Categorii de risc

 

Potrivit datelor existente s-au stabilit două categorii cu mare risc de infectare:
– vârstnicii, în special persoanele cu vârsta peste 70 ani
– persoanele cu afecțiuni cronice preexistente precum hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni pulmonare, boli autoimune, afecțiuni oncologice.
Pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii ale diabetului, au risc mai crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe ale infecției cu nou virus.

Pacienții cu diabet tip 1 au un risc mai mare de a contracta virusul SARS-CoV-2?

Riscul de infecție la persoanele cu diabet este de 2-3 ori mai mare, independent de alte condiții medicale prezente, cum ar fi bolile cardiovasculare. De asemenea, nu există diferențe în ceea ce privește riscul între persoanele cu diabet tip 1 sau tip 2.

Controlul glicemic deficitar, evoluția de lungă durată, existența simultană a altor boli cronice sau prezența complicațiilor specifice diabetului, vârsta înaintată a pacienților (>70 ani), cresc riscul de infecție cu SARS-CoV-2.

Diabetul poate fi însoțit de alte condiții cronice, precum obezitatea, ceea ce ar putea de asemenea constitui un factor de risc suplimentar pentru infectare. De asemenea, statusul de fumător majorează riscul de a contracta boala.

Există mai multe decese la persoanele cu diabet. De ce este această categorie de pacienți atât de afectată?

Diabetul zaharat este o afecțiune care interesează sistemul imunitar, cardiovascular, fiind asociat cu diverse dereglări ale funcției trombocitelor și ale coagulării, în special la persoanele care nu dețin un bun control al diabetului zaharat. Acest lucru face organismul vulnerabil în fața virusului SARS-Cov-2.

Prezența comorbidităților (hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie ischemică) și a complicațiilor specifice ale diabetului (risc crescut de evenimente cardiovasculare -infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, arteriopatia membrelor inferioare) poate de asemenea influența negativ evoluția bolii infecțioase.

De altfel, orice complicație acută poate determina la o persoană cu diabet decompensarea bolii, în special infecțiile.

Acest lucru NU ÎNSEAMNĂ că o persoană cu diabet zaharat are un risc iminent de deces, ci faptul că această categorie vulnerabilă trebuie să fie mult mai prodentă în ceea ce privește controlul glicemic și al comorbidităților, să monitorizeze glicemiile și să administreze tratamentul conform indicațiilor medicului, respectiv să urmeze recomandările generale pentru reducerea riscului de infectare.

De ce trebuie să țineți cont dacă aveți diabet zaharat?

1. MEDICAMENTE

Faceți un stoc rezonabil de medicamente prescrise pentru afecțiunile curente și de consumabile. Puteți solicita medicului diabetolog să vă asigure medicamentele pentru 1-3 luni în avans, implicit suplimentele recomandate conform prescripției medicale.

2. INSULINĂ

Dacă urmați tratamentul cu insulină, asigurați-vă un stoc de insulină lentă și rapidă, în limita prescripției.

3. CONSUMABILE

Asigurați-vă că aveți consumabile suficiente (bandelete de testare a glicemiei, teste pentru evaluarea corpilor cetonici, consumabile pentru pompele de insulină și/sau senzori de monitorizare a glicemiei), respectiv verificați dacă glucometrul funcționează la parametri optimi.

4. CARBOHIDRAȚI

În special pentru pacienții cu diabet tip 1, respectiv cei care urmează un tratament intensiv cu insulină, asigurați-vă o rezervă de alimente ce conțin carbohidrați simpli (glucoză/dextroză/zahăr/bputuri îndulcite cu zahăr) și 3-4 kiu-tri de glucagon de rezervă pentru corectarea hipoglicemiilor severe.

5. COMUNICARE

Asigurați-vă că aveți acces la numerele de telefon ale medicului de familie/diabetolog în cazul în care necesitați să vă consultați. Evitați auto-diagnosticarea și auto-medicația.

6. ALIMENTE

Asigurați-vă un stoc rezonabil de alimente cu densitate calorică mică și indice glicemic scăzut, evitați ronțăielile și mâncatul în absența senzației de foame pentru a preveni creșterea în greutate atunci când sunteți nevoiți să rămâneți în casă o perioadă mai lungă de timp.

Contactați medicul diabetolog dacă:

– prezentați în mod repetat valori glicemice foarte mari (hiperglicemie) sau foarte mici (hipoglicemie)
– depistați corpi cetonici în urină
– aveți nevoie de asistență privind ajustarea dozelor de insulină/medicație/carbohidrați/calorii
– rămâneți fără medicație sau consumabile pentru glucometru, pompe de insulină, senzori de insulină etc.
– apar modificări legate de starea de sănătate (infecții, răceli, vărsături,diaree, febră etc.)

Cum limitați expunerea la virusul SARS-CoV-2?

  • evitați spațiile aglomerate, mijloacele de transport în comun și stați cât mai mult posibil în casă;
  • păstrați igiena personală și a spațiului în care locuiți;
  • spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun, de cât mai multe ori pe zi, în special după utilizarea toaletei, înainte de a mânca, după ce tușiți, strănutați sau vă suflați nasul, după contactul cu obiectele, suprafețele din spațiile publice. Uscați-vă pe mâini după ce v-ați spălat pentru o mai bună igienizare a mâinilor;
  • atunci când spălatul pe mâini nu este posibil, utilizați o soluție dezinfectantă pe bază de alcool cu o concentrație de alcool mai mare de 60%;
  • asiguraţi-vă că menţineţi o distanţă suficientă între dvs. şi restul persoanelor cu care interacţionaţi, de cel puțin 2 metri;
  • acoperiți-vă gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați, cu un servețel de unică folosință sau cu plica cotului, ÎN NICIUN CAZ cu palma;
  • evitați drumurile care nu sunt imperios necesare, optați pentru serviciile online, telefonice puse la dispoziție ca alternative la interacțiunea fizică și limitați de asemenea vizitele la centrele medicale dacă motivele prezentării nu constituie urgențe;
  • evitați contactul cu persoanele răcite / bolnave și folosiți o mască dacă prezentați chiar dvs. semne de răceală pentru a-i proteja pe cei din jur.

Semnele care indică o urgență medicală la adulți:

Apariția, persistența sau agravarea următoarelor simptomelor:

  • dificultate de a respira,
  • lipsa de aer,
  • durere/presiune persistentă în piept,
  • febră persistentă,
  • învinețirea buzelor,
  • paliditatea tegumentelor,
  • stare de confuzie

Dacă aţi avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus:

  • Limitaţi contactul cu alte persoane pentru a le proteja
  • Sunaţi urgent la medicul de familie sau la 112
  • Apelați tel verde: 0800800358

Contactează-ne:

CENTRUL MEDICAL IAȘI / SPITAL INTERNARE DE ZI DIABET
Sos. Păcurari nr. 70,
IAȘI, jud. IAȘI

CENTRUL MEDICAL TÂRGU FRUMOS
Policlinica Tg. Frumos, Str. Petru Rareș nr. 58, parter,
Tg. Frumos, jud. Iași

Contactează-ne:

TELEFON PROGRAMĂRI:
0232 233 387

TELEFON PROGRAMĂRI SPITALIZARE DE ZI:
0371 353 366

EMAIL:

info@consultmed.ro

consultmediasi@yahoo.com