0232 233 387 info@consultmed.ro

Cum interpretăm corect glicemiile?

Care este valoarea normală a glicemiei și de la ce valoare a glicemiei merg la medic?

Dacă am diabet, când îmi iau glicemia și ce valori ar trebui să am?

De ce îmi iau glicemia acasă și este normală, iar când ajung la laborator este mai mare?

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată dacă valoarea glicemiei tale este cea normală. Și cu siguranță te-ai uitat la valorile normale de la laborator, pentru ca apoi să încerci să încadrezi valoarea ta în intervalul care apărea scris pe rezultatele analizelor tale. Foarte bine, pentru că ar trebui să facem analizele în fiecare an, chiar dacă suntem perfect sănătoși. La urma urmei, cum spunea cineva odată, nimeni nu are nimic, până nu începe să aibă.

Ce înseamnă exact o glicemie normală?

Pentru o persoană sănătoasă valoarea glicemiei trebuie să fie sub 100 mg/dl dacă ți-ai luat glicemia dimineața, pe nemâncate. Și trebuie să fi trecut minim 8 ore de la ultima masă. Orice valoare peste 100 mg/dl, chiar și 101 merită atenția ta. Și încă ceva: dacă ai valoarea aceasta pe glucometru (aparatul cu care își măsoară glicemia cei care au diabet), repetă valoarea la laborator, din sânge venos. Aceasta va fi recomandarea și dacă mergi la medic: repetă analiza la un laborator, după minim 8 ore de repaus alimentar.

Poate te-am făcut să ridici o sprânceană: chiar contează și 101-102 mg/dl?

Da, contează și iată de ce: glicemia înseamnă glucoză în sânge; toți avem glucoză în sânge pentru că este principala noastră sursă de energie. Trebuie să fie permanent acolo pentru ca celulele noastre să funcționeze optim. Este în termeni foarte simpli, mâncarea preferată a corpului nostru. Vasele de sânge sunt conductele, iar sângele este vehiculul care ajută glucoza și alte substanțe să ajungă acolo unde este nevoie.

Doar că mai este un actor pe această scenă: insulina. Insulina este cheia care deschide ușile celulelor pentru ca glucoza să poată intra și celula fie capabilă să producă energia necesară. Dacă glicemia este crescută înseamnă că a rămas prea multă glucoză în sânge. Se întâmplă atunci când nu există destulă insulină în sânge sau când aceasta nu acționează suficient de bine asupra ușilor închise ale celulelor. Cu alte cuvinte, fie nu produci suficiente chei pentru ușile celulelor, fie cheile nu funcționează cum te aștepți. Oricare ar fi problema, este important să aflăm din timp. De aceea, chiar și la valori ale glicemiei peste 100 mg/dl,  vino la medic.

De ce să afli din timp?

Pentru că este vorba de cât de mult timp este expus corpul tău la mai multă glucoză în sânge decât normal. Ai auzit despre complicațiile diabetului. Acestea apar pe măsură ce permiți ca întregul corp să fie expus la glicemii peste cele normale, glucoza în exces reușind să afecteze o mare parte din organismul tău. Află că avem șanse serioase să evităm complicațiile, doar să aflăm din timp despre diabet și să reducem expunerea peste anumite valori ale glicemiei.

Glicemia: valori țintă

Și ajungem și la valorile țintă ale glicemiei pentru persoanele care trăiesc cu diabet. Dacă te afli printre cei cu diabet verifică glicemia la trezire, dimineața și la 2 ore după ce mănânci mesele principale. Glicemia dimineața la trezire, tot după 8 ore de repaus alimentar trebuie să fie între 90 și 130 mg/dl. Dacă se menține în acest interval vei fi bine. Nu aștepta să ajungi la 200 mg/dl până consideri că ceva nu este în regulă. Despre valoarea țintă a glicemiei la 2 ore de la masă, vezi mai jos.

MESAJE DE LUAT ACASĂ

 

♣ Pentru persoanele sănătoase valoarea normală a glicemiei de dimineață, pe nemâncate este < 100 mg/dl

♣ Mergi la medic la valori ale glicemiei pe nemâncate ˃100 mg/dl pe analizele recoltate din venă la laborator

♣ Pentru persoanele cu diabet zaharat valoarea țintă a glicemiei de dimineață pe nemâncate este între 90-130 mg/dl

♣ Pentru persoanele cu diabet zaharat valoarea țintă a glicemiei la 2 ore după masă este <180 mg/dl

♣ Este normal să existe diferențe între valoarea glicemiei din deget și cea de la laborator, recoltată din venă

♣ Este normal să existe diferențe între glicemii luate repetitiv din același deget sau din degete diferite

Dacă ai diabet, poate te-ai întrebat de ce crește glicemia după masă și la fel care este cel mai potrivit moment după masă pentru a lua glicemia?

Glicemia crește după masă dintr-un motiv foarte simplu și logic: ne hrănim, iar alimentele se digeră și apoi se absorb pentru a hrăni celulele cu nutrienții necesari.

Tuturor ne crește glicemia după ce mâncăm, apoi insulina se ocupă de introducerea glucozei în celule și nivelul zahărului în sânge revine la normal. De regulă, cel mai potrivit moment pentru a lua glicemia după ce mănânci este la 2 ore de la masă. Pentru persoanele cu diabet valoarea maximă recomandată a glicemiei la 2 ore de la masă este sub 180 mg/dl. Și la persoanele sănătoase au loc creșteri ale glicemiei după masă, dar acestea neavând un defect în producția sau în acțiunea insulinei nu au variații semnificative.

Ar mai fi ceva de spus în legătură cu valoarea glicemiei după masă: cu cât ai o masă mai copioasă, care asociază mai multe grupe de alimente – să ne gândim la salată boeuf și sarmale, apoi cozonac – cu atât digestia va fi mai prelungită și glicemia va fi mare o perioadă mai lungă de timp.

De ce? Pentru că alimentele se vor digera mai lent și glucoza se va elibera treptat pe parcursul mai multor ore. Câte ore? Cam 4-6 ore după masă. Pentru cei care nu au diabet pancreasul adaptează secreția de insulină și valorile glicemiei rămân in intervalul normal, dar persoanele cu diabet vor avea dificultăți în normalizarea glicemiei după aceste mese. De ce? Pentru că secreția lor de insulină nu mai este la fel de promptă și eficientă. Soluția? Moderație în alegeri și cantități.

De ce îmi iau glicemia acasă și este normală, iar când ajung la laborator este mai mare?

Spuneam că glicemia înseamnă glucoza din sânge. Vasele de sânge transportă glucoza și alți nutrienți la organe și țesuturi în întregul nostru corp. Cantitatea de glucoză din sânge se modifică permanent pentru că glucoza este “predată” permanent celulelor care au nevoie de ea.

De aceea este normal să existe valori diferite, chiar dacă glicemia este luată din toate cele 10 degete la intervale scurte de timp. Valoarea nu poate rămâne fixă.

Și mai este ceva: laboratoarele și spitalele sunt un factor de stres, astfel încât organismul crește cantitatea de glucoză pentru a face față mai bine stresului pe care îl sesizează. Dacă încă nu pare clar, gândește-te la tensiunea arterială – și acesta este un parametru în continuă mișcare, niciodată la fel, în continuă adaptare.

Deci, ce ar trebui să rețin?

  1. Ține minte că glicemia este zahărul din sânge din momentul recoltării și doar atât. Pe parcursul unei zile ai un număr nelimitat de glicemii, pentru că glucoza se mișcă permanent odată cu circulația sângelui în toate compartimentele corpului tău. Obișnuiește-te cu valorile diferite, este în regulă. Verifică însă ca variațiile glicemiei să fie totuși în parametri menționați mai sus.
  2. Acordă toată atenția glicemiilor peste 100 mg/dl și mergi la medic, nu amâna șansa de a acționa la timp.
  3. Dacă ai diabet, păstrează un jurnal al glicemiilor pe hârtie sau utilizează aplicațiile de pe telefon – cu siguranță vei identifica una care ți se potrivește. Prezintă jurnalul glicemiilor medicului, pentru ca acesta să aibă o mai bună imagine asupra controlului diabetului tău și să puteți acționa din timp, împreună.
  4. Și ca ultimă idee, indiferent dacă ai sau nu probleme cu glicemia, fii atent la calitatea, cantitatea și componența meselor tale – moderația este o cale de urmat pentru a rămâne sănătos.

Poți realiza o programare la consultație sau poți solicita informații suplimentare apelând numărul nostru de telefon sau completând formularul de programare prin click pe butonul de mai jos.

0232 233 387

Dr. Delia Reurean-Pintilei

Medic Primar – Diabet, Nutriție, Boli metabolice

Contactează-ne:

CENTRUL MEDICAL IAȘI / SPITAL INTERNARE DE ZI DIABET
Sos. Păcurari nr. 70,
IAȘI, jud. IAȘI

CENTRUL MEDICAL TÂRGU FRUMOS
Policlinica Tg. Frumos, Str. Petru Rareș nr. 58, parter,
Tg. Frumos, jud. Iași

Contactează-ne:

TELEFON PROGRAMĂRI:
0232 233 387

TELEFON PROGRAMĂRI SPITALIZARE DE ZI:
0371 353 366

EMAIL:

info@consultmed.ro

consultmediasi@yahoo.com