Alergiile de primăvară
Cauze, Simptome, Prevenție, Tratament
Odată cu schimbările ce se produc în natură apar și primele semne ale alergiilor sezoniere, cauzele cele mai frecvente fiind reprezentate de polenuri și mucegaiuri.
Semnele și simptomele declanșate de alergiile de primăvară sunt cele specifice rinitelor, conjunctivitelor, astmului, exacerbări ale dermatitelor și ale sindromului de alergie orală cauzat de reacțiile încrucișate dintre polenurile de arbori și alimentele de origine vegetală.
MANIFESTĂRI ȘI SIMPTOME
Ceea ce trebuie să reprezinte un semnal de alarmă și să indice faptul că este necesar un consult alergologic sunt următoarele manifestări:
- prurit nazal,
- prurit ocular,
- lăcrimare,
- salve de strănut,
- secreții nazale apoase,
- obstrucție nazală,
- tuse,
- respirație șuierătoare, în unele cazuri.
Repetitivitatea acestor manifestări (caracterul anual, în aceeași perioadă) și persistența lor (mai mult de 3 zile pe săptămână, mai mult de 4 săptămâni consecutive) reprezintă de asemenea indicii ale faptului că simptomele alergiei sezoniere sunt cauzate de unul sau mai multe alergene.
Alergiile sezoniere sunt influențate de tipurile de arbori sau plante, de răspândirea lor, de zona geografică, altitudine, curenți de aer, temperatură, precipitații, anomalii meteorologice, perioade calde /reci sau uscate/umede. Nivelul polenului atmosferic scade în zilele ploioase și când vremea se răceste şi crește în zilele calde și însorite.Vântul poate determina transportul polenului pe distanţe foarte mari, poluarea amplificând alergenicitatea polenului.
Începând din luna februarie până în luna aprilie vedetele sezonului sunt arborii din familia betulaceelor – alunul, aninul/arinul negru și mesteacănul.
Din luna martie apar și alți alergeni având ca sursă ulmul, plopul, salcia.
Din aprilie apar frasinul, stejarul, liliacul, platanul. Dacă simptomele debutează din luna aprilie poate fi de vină polenul de salcâm sau cel de păpădie.
Dacă simptomele alergiei apar din luna mai – adică sfârșitul primăverii – de vină poate fi sezonul polenului de graminee sălbatice (iarba de gazon, iarba câmpului, firuța, timoftica, golomat) şi de cultură (secară, ovăz, orz, grâu).
Mucegaiurile se găsesc atât la exterior, în afară locuinței, în aer cât și la interior, în pământul plantelor decorative, pe / în fructe și legume și reprezintă o sursă frecventă de alergii sezoniere. Cele mai întâlnite tipuri de mucegaiuri implicate în declanșarea afecțiunilor alergice sunt : Alternaria Alternata, speciile de Aspergillus și Cladosporium.
Alternaria Alternata reprezintă mucegaiul cel mai adesea implicat în etiologia manifestărilor alergice (implicat în manifestările respiratorii la copil – rinite, exacerbări ale astmului bronșic). Este un patogen oportunist care găsește variate modalități de a penetra structurile alimentelor de origine vegetală și de a rămâne în stare latentă săptămâni chiar și atunci când acestea sunt păstrate la temperaturi scăzute (în mediu rece).
Pe lângă polenuri și mucegaiuri să ne amintim de insectele polenizatoare care, în perioada primăvară, odată cu încălzirea vremii, pot reprezenta o sursă de manifestări alergice sezoniere, chiar severe la pacienții cu sensibilizare la veninurile de albină sau viespe.
Abordarea în cazul alergiilor merge în două direcții : prevenție și tratament.
PREVENȚIA ALERGIILOR de PRIMĂVARĂ
Prevenția în alergiile declanșate de polenuri se referă la aplicarea unor măsuri menite să reducă expunerea la alergene și acestea sunt reprezentate în principal de:
- aerisirea încăperilor în anumite interval orare (dimineața foarte devreme sau seara târziu), folosirea aparatelor ce filtrează aerul din interiorul locuințelor (utilizarea de filtre HEPA);
- curățarea periodică a filtrelor de aer ale autoturismelor
- folosirea ochelarilor de soare (la cei cu manifestări oculare);
- utilizarea măștii de protecție (la cei cu manifestări respiratorii medii-severe);
- conduceți mașina doar cu geamurile închise;
- nu uscați hainele la exterior;
- nu intrați în dormitor cu hainele purtate în exterior, le scuturați în baie, spălați bine fața și părul sau strângeți părul (coc, coadă) astfel încât să nu împrăștiați grăuncioarele de polen pe lenjeria patului;
- emolierea permanentă a tegumentelor la cei cu pielea uscată, eczeme, dermatite atopice ( cu produse dermatologice dedicate) ce suferă exacerbări în perioadele de primăvară;
- alimentele de origine vegetală trebuie consumate doar preparate termic acolo unde a fost diagnosticat sindromul alergiei orale și pentru care s-a stabilit o corespondență clară între sensibilizarea indusă de un anumit tip de polen și consumul acelor alimente.
În ceea ce privește alergia indusă de mucegaiuri, prevenția se referă la măsuri menite să prevină formarea mucegaiului la interior prin inspectarea periodică a casei, identificarea locului în care s-a format mucegai (pereți, tâmplărie, mobilier, instalații), îndepărtarea acestuia și repararea zonei, aerisirea încăperilor în care există umezeală (băi în special), păstrarea unei umidități la interior de maxim 50%.
TRATAMENTUL ALERGIILOR de PRIMĂVARĂ
Tratamentul alergiilor sezoniere are în vedere două aspecte: remiterea simptomelor prin medicație standard și obținerea toleranței față de alergen prin imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate.
În funcție de severitatea simptomelor se are în vedere monoterapia sau terapia combinată între:
- antihistaminice/antialergice orale sau topice oculare, intranazale;
- spray-uri nazale non-cortizonice cu rol de îndepărtare a particulelor alergenice, de decongestionare sau de hidratare a mucoasei nazale în funcție de particularitățile preparatului ales;
- decongestionante nazale, anti-inflamatorii cortizonice intranazale, anti-inflamatorii orale (cortizonice sau modificatori ai leucotrienelor) în funcție de severitatea manifestărilor clinice și de vârsta pacientului;
- spray-uri inhalatorii în cazul astmului bronșic;
- cortizonice topice în exacerbările dermatitelor.
Imunoterapia alergen-specifică este recomandată pacienților cu simptome moderat-severe, intermitențe sau persistente, ce nu pot fi controlate de măsurile de profilaxie și terapia farmacologică standard.
De asemenea imunoterapia poate fi accesată și de pacienții cu forme de boală mai uşoare care vor să beneficieze de efectul pe termen lung asupra simptomelor de rinită și de potențialul modificator al bolii, de a preveni astmul și instalarea altor sensibilizări. Preparate destinate imunoterapiei alergen specifice se pot administra pe cale orală (tablete sau soluții) și injectabilă.
Poți realiza o programare la consultație de alergologie / imunologie sau poți solicita informații suplimentare apelând numărul nostru de telefon sau completând formularul de programare prin click pe butonul de mai jos.
0232 233 387
Contactează-ne:
CENTRUL MEDICAL IAȘI / SPITAL INTERNARE DE ZI DIABET
Sos. Păcurari nr. 70,
IAȘI, jud. IAȘI
CENTRUL MEDICAL TÂRGU FRUMOS
Policlinica Tg. Frumos, Str. Petru Rareș nr. 58, parter,
Tg. Frumos, jud. Iași