ELECTROMIOGRAFIA
Dureri, amorțeli, furnicături, senzație de arsură la nivelul picioarelor sau mâinilor? Acestea pot avea cauze multiple, iar la Consultmed ele pot fi investigate cu ajutorul Electromiografiei.
Electromiografia (EMG) este o procedură de diagnostic pentru afectiuni neuro-musculare diverse.
Examenul electromiografic este compus din două etape. În anumite cazuri poate fi necesară doar una dintre ele. Ambele sunt relativ neplăcute, dar bine tolerate de majoritatea pacienţilor şi fără riscuri semnificative.
Prima parte a examinarii este studiul conducerii nervoase, care presupune stimularea unor nervi periferici, de obicei de la nivelul mâinilor sau picioarelor, în diferite puncte pe traseul lor printr-un stimul electric. Câțiva electrozi aplicati pe piele vor permite trimiterea informațiilor către un calculator, urmând a fi făcute măsuratori specifice.
A doua etapă constă în examinarea mușchilor cu un ac electrod. Aceasta se efectuează prin introducerea unui ac foarte subţire în anumiţi muşchi, care va înregistra activitatea electrică din mușchiul examinat, atât în repaus, cat și în timpul contracției. Momentul cel mai neplăcut este considerat de către majoritatea pacienților ca fiind străpungerea pielii cu acul. Mişcările acului în muşchi sunt percepute cel mult ca o senzaţie de presiune. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul acestuia nu se administrează impulsuri electrice sau injecţii.
Dintre simptomele care pot necesita un examen EMG se numără:
- senzații de furnicături sau amorțeli
- slăbiciune sau oboseală musculară
- dureri musculare sau crampe
- pareze ale unui membru
- contracturi musculare involuntare
Rezultatele unui EMG pot ajuta medicul să determine cauza principală a acestor simptome. Printre cauzele frecvent intalnite, pentru care EMG este o tehnică utilă:
- afecțiuni musculare, cum ar fi distrofia musculară și alte miopatii
- diverse neuropatii, ex. polineuropatia diabetică
- miastenia gravis și sindroame miastenice
- radiculopatii
- afectiuni ale plexurilor nervoase
- afecțiuni ale nervilor periferici ex. sindromul de tunel carpian
- scleroza laterală amiotrofică (SLA)
În ce constă pregătirea pentru electromiografie?
Asigurati-va că informați medicul despre orice medicamente eliberate fără rețetă sau pe bază de rețetă pe care le luați, inclusiv suplimentele alimentare. De asemenea, este important să spuneți medicului dacă aveți o tulburare de sângerare sau dacă aveți stimulator cardiac sau defibrilator implantabil.
Înaintea unui examen EMG nu aplicați loțiuni sau creme pe piele în ziua examinării! Se recomandă a se purta haine confortabile care nu obstrucționează zona pe care medicul o va evalua (umăr, regiuni ale spatelui, coapsă etc). Nu există alte restricții sau precauții deosebite de urmat înaintea efectuării testării. Contraindicațiile au în vedere tratamentele anticoagulante în curs, prezența unui pacemaker sau infecții extinse ale pielii. Din acest motiv este necesar să aduceti la cunoștința medicului lista completă de medicamente pe care le luați.
Interpretarea rezultatelor electromiografiei
Interpretarea rezultatelor electromiografice se face în majoritatea cazurilor după terminarea investigației. În funcție de rezultate, veți discuta cu medicul despre eventuale teste suplimentare sau tratamente ce mai pot fi necesare pentru un diagnostic precis.
După examenul EMG vă puteţi relua activitățile zilnice obişnuite. Orice jenă sau disconfort rămas după examinare ar trebui să dispară complet în următoarea zi. Pentru ameliorarea mai rapidă se pot folosi uneori antalgice uşoare uzuale.
Examinarea EMG durează în general între 30 și 90 de minute și este realizată de către medicul nostru neurolog – Dr. Dan Trofin – Medic Specialist – Neurologie
Poți realiza o programare pentru această procedură sau poți solicita informații suplimentare apelând numărul nostru de telefon sau completând formularul de programare prin click pe butonul de mai jos.
0232 233 387
Contactează-ne:
CENTRUL MEDICAL IAȘI / SPITAL INTERNARE DE ZI DIABET
Sos. Păcurari nr. 70,
IAȘI, jud. IAȘI
CENTRUL MEDICAL TÂRGU FRUMOS
Policlinica Tg. Frumos, Str. Petru Rareș nr. 58, parter,
Tg. Frumos, jud. Iași